Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ που είχε απαχθεί από ρωσικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, μίλησε σε κλειστή εκδήλωση του διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης GLOBSEC και περιέγραψε όσα βίωσε.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, ο Φεντόροφ δήλωσε ότι «όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστισε τίποτα για τους Ρώσους στρατιώτες. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούσαν να με σκοτώσουν. Φοβόμουν. Όταν ήμουν στη φυλακή χωρίς καμία επικοινωνία δεν ήξερα πού είναι η οικογένειά μου, πού είναι τα στελέχη μου, ποια είναι η κατάσταση στην πόλη. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία. Μου είπαν ότι η ανταλλαγή θα γινόταν τη Δευτέρα».

«Με έβαλαν σε ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο και είπαν: Σήμερα θα γίνει η ανταλλαγή. Είπα: Εξαιρετικά. Ρώτησα πού θα γίνει η ανταλλαγή. Μου απάντησαν ότι θα γινόταν 80 χλμ από την Μελιτόπολη. Ξέρετε, έχω γεννηθεί στη Μελιτόπολη, γνωρίζω όλους τους δρόμους, πόσα χιλιόμετρα είναι, πόσοι είναι οι δρόμοι. Ξέρω τα πάντα. Κατάλαβα ότι θα πηγαίναμε προς τη Ζαπορίζια ίσως. Δύο ώρες το πιο πολύ. Περνάνε δύο ώρες, τρεις ώρες. Σταματάμε και πίνουμε καφέ. Τέσσερις ώρες, πέντε ώρες. Σταματάνε και κάνουν κάτι άλλο. Μετά από πέντε ώρες ο επικεφαλής της αποστολής γυρίζει και μου λέει: Λυπάμαι, αλλά η ανταλλαγή σήμερα δεν είναι δυνατή. Η χώρα σου δεν θέλει να σε πάρει. Ρωτάω: Τι; Μου είπαν: Κρίμα. Πήγαινε πίσω στην φυλακή. Φυσικά αυτό δεν ήταν αλήθεια, γιατί η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήξερε τίποτα σχετικά με ανταλλαγή τη Δευτέρα. Ξεκίνησαν να προετοιμάζουν την ανταλλαγή την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε. Αλλά αυτό που έγινε τη Δευτέρα ήταν ψυχολογικός πόλεμος», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος και αλλού στην ΕΕ»

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει εδώ και δέκα με δώδεκα χρόνια και δουλεύει πολύ καλά. Το ξέρω γιατί όταν με απήγαγαν και ήμουν στη φυλακή, ρώτησα τους στρατιώτες, γιατί έρχεστε στη χώρα μου, γιατί έρχεστε στην πόλη μου, τι θέλετε; Και είπαν: Πρώτον για να σώσουν τη ρωσική γλώσσα. Κάτι το οποίο είναι χαζό διότι στην περιοχή το 95% των Ουκρανών μιλούν ρωσικά. Είναι παραμύθι λοιπόν. Δεύτερον, για να κάνουν ξεκαθάρισμα από τους ναζιστές. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ουκρανοί πατριώτες δεν είναι ναζιστές. Είναι Ουκρανοί πατριώτες, που αγαπούν τη γη τους, τη χώρα τους».

«Από το 2014 μέχρι φέτος στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί πολιτικοί κλείνουν τα μάτια στην κατάσταση στην Ουκρανία. Πολλοί πολίτες της ΕΕ, δεν καταλάβουν ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μακριά λένε. Πυροβολισμοί στο Ντονμπάς. Είναι μακριά λένε. Αλλά τώρα ο πόλεμος είναι στη μέση του ευρωπαϊκού Κιέβου. Πρέπει να πιστέψετε ότι μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος και αλλού στην ΕΕ. Στην Πολωνία, στην Σλοβενία», είπε μεταξύ άλλων.

Βίντεο με την απαγωγή του δημάρχου:

Πηγή: newsbeast.gr