Εάν ανήκετε σε αυτούς που δεν παρέχουν δεύτερη ευκαιρία σε έναν πιθανό σύντροφο και πιθανώς διακόπτετε τη σχέση μετά το πρώτο ραντεβού, οι ψυχολόγοι σας προτείνουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να έχετε υπομονή. Η επιστημονική προσέγγιση μπορεί να σας είναι χρήσιμη. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε, να σχηματίζετε υποθέσεις, να πειραματίζεστε και να αναλύετε την κατάσταση ενώ βρίσκεστε στην έξοδο.
Ένα καλό πρώτο βήμα είναι η παρατήρηση, καθώς σας επιτρέπει να συλλέξετε δεδομένα και να εντοπίσετε μοτίβα συμπεριφοράς. Ο Dr. Mark Travers προτείνει να κρατάτε ένα «ημερολόγιο ραντεβού», στο οποίο θα καταγράφετε τις εμπειρίες σας και τις παρατηρήσεις σας. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε το παρελθόν σας και να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές στο μέλλον.
Αφού συλλέξετε τις παρατηρήσεις σας, μπορείτε να διατυπώσετε υποθέσεις σχετικά με το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι η επικοινωνία σας ήταν αμφίβολη σε προηγούμενες σχέσεις, μπορείτε να υποθέσετε ότι η μεγαλύτερη ειλικρίνεια από την αρχή θα βελτιώσει την εμπειρία σας, σύμφωνα με τον Travers.
Η διαδικασία του πειραματισμού είναι εκείνη που σας προσφέρει ενθουσιασμό, χωρίς ωστόσο να πρέπει να βλέπετε τους άλλους ως «πειραματόζωα». Αντίθετα, προσπαθήστε να αλλάξετε κάποιες από τις συμπεριφορές σας και να βγείτε με άτομα που σας μαγνητίζουν, αν και δεν είναι ο παραδοσιακός «τύπος» σας. Αντιμετωπίστε κάθε ραντεβού ως μια ευκαιρία για μάθηση και εξερεύνηση.
Η σύγχρονη νοοτροπία που προάγεται από τις διαθέσιμες πλατφόρμες γνωριμιών έχει δημιουργήσει μια τάση όπου οι άνθρωποι είναι πιο επιφανειακοί και τείνουν να περνούν στον «επόμενο» χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δυσχεραίνει τη διαδικασία της δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων, όπως επισημαίνει η κοινωνιολόγος Dr. Jenn Gunsaullus. Η ισορροπία μεταξύ του σεβασμού της διαδικασίας των ραντεβού και της αποδοχής ότι δεν πρέπει να το πάρετε πολύ στα σοβαρά είναι θεμελιώδης.
Ο στόχος είναι να μάθετε από κάθε εμπειρία και να χρησιμοποιείτε αυτές τις γνώσεις για να εξελιχθείτε. Κάθε δοκιμή, ακόμη και αν δεν αποφέρει τους επιθυμητούς καρπούς, προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τις μελλοντικές σας προσαρμογές. Στο τέλος, μπορείτε να αναφωνήσετε με σιγουριά: «Δεν φταίω εγώ, εσύ φταις».
Πηγή: tanea.gr