Ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς, σύμφωνα με έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch, είναι συχνά μολυσμένος με υδράργυρο. Οι οργανώσεις αυτές προειδοποιούν και ζητούν άμεσα μέτρα από τις δημόσιες αρχές και τα σούπερ μάρκετ για τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
Η έρευνα της Bloom εστιάζει σε 148 κονσέρβες τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), και αναφέρει ότι το 100% των κονσερβών είναι μολυσμένο με υδράργυρο. Σύμφωνα με την έκθεση, σε περισσότερες από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα θαλάσσια είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Η Bloom τονίζει ότι η σημερινή μέγιστη περιεκτικότητα σε υδράργυρο τόνου έχει καθορισθεί με βάση τα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι την τοξική του επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ανέρχεται στο 1 mg/kg «βάρος φρέσκου» τόνου, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια της ρύθμισης αυτή. Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει αποδεκτός υγειονομικός λόγος για αυτή την διαφορά, καθώς ο υδράργυρος είναι εξίσου τοξικός ανεξαρτήτως της μορφής του.
Ο υδράργυρος προέρχεται κυρίως από ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προκαλούνται από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα. Στον ωκεανό, αντιδρά με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ακόμη πιο τοξική ένωση, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Οι ΜΚΟ χαρακτηρίζουν την κατάσταση αυτή ως «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και απαιτούν τη λήψη επείγοντων μέτρων. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμόσει τα ανώτατα όρια με το πιο αυστηρό που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή το 0,3 mg/kg. «Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να εμπορεύονται μόνο προϊόντα κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», επεσήμανε η Καμίγ Ντοριόζ από την Foodwatch.
Πηγή: tanea.gr