Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία οργανώθηκε στην Ισπανία με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς περίπου 30 διαδηλωτές διαφώνησαν με τον ρόλο που διαδραματίσει στον πόλεμο της Ουκρανίας η Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι διαδηλωτές κατηγορούσαν το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και υποστήριζαν ότι «η ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται με περισσότερα όπλα», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, οι ομάδες Extinction Rebellion και Fridays For Future, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Έτσι, σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, διακρίνονται καμιά δεκαριά ακτιβιστές, ξαπλωμένοι στο πάτωμα, στο Μουσείο Ρέινα Σοφία, να υποδύονται τους νεκρούς μπροστά από το αριστούργημα του Πικάσο, την Γκουέρνικα, που είναι εμπνευσμένη από τον βομβαρδισμό της πόλης Γκουέρνικα κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ορισμένοι ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Ο πόλεμος είναι ο θάνατος των ανθρώπων. Ο πόλεμος είναι ο θάνατος της τέχνης». Η διαμαρτυρία κράτησε περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια οι υπάλληλοι του μουσείου απομάκρυναν τους ακτιβιστές. Η διεύθυνση του μουσείου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πικάσο ζωγράφισε το φημισμένο έργο αφού η ναζιστική Γερμανία έστειλε στην Ισπανία αεροσκάφη για να στηρίξει τις δυνάμεις του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Από τον βομβαρδισμό της βασκικής πόλης, στις 26 Απριλίου 1937, σκοτώθηκαν 1.600 άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Πηγή: newsbeast.gr