Τη υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία στη Σκωτία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Χάμζα Γιούσαφ, όντως ο πρώτος που ανακοινώνει την πρόθεσή του να διαδεχθεί την Νίκολα Στέρτζον στην ηγεσία του SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) και της περιφερειακής κυβέρνησης., έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

«Αποφάσισα να βγω μπροστά ως υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP», δήλωσε μέσω Twitter ο 37χρονος Γιούσαφ, βουλευτής από το 2011 με εμπειρία στο περιφερειακό υπουργικό συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στέρτζον, ο 58χρονος Τζον Σουίνι, έθεσε εαυτόν εκτός της κούρσας διαδοχής, αιτιολογώντας την απόφασή του λέγοντας ότι θέλει να αφήσει χώρο για μια «φρέσκια προοπτική» σε ό,τι αφορά τους στόχους του SNP, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησης για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει ανακοινώσει ότι θα επιλέξει τον νέο ηγέτη του εντός έξι εβδομάδων μέσω ψηφοφορίας των μελών του, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου. Η 52χρονη Στέρτζον έχει προαναγγείλει πως θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός της.

Η αιφνιδιαστική παραίτησή της έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αγώνα του SNP για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, στον απόηχο της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό. Στο δημοψήφισμα του 2014, το 55% των Σκωτσέζων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: newsbeast.gr