«Κόλαφο» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου» για την αστυνομική βία, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και σχετική ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση πορίσματος τριών από τα πέντε μέλη της άτυπης «επιτροπής Αλιβιζάτου» για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που κατετέθη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μάιο 2020, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Η επιτροπή συνεστήθη με απόφαση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019 υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου.

Η επιτροπή μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε πόρισμα τον Μάιο 2020 με υπογραφές τριών από τα 5 μέλη της. Όλα τα περιστατικά που μελέτησαν αφορούσαν περίοδο πριν τη σημερινή διακυβέρνηση, συγκεκριμένα των ετών 2017-2018. Στο πόρισμα διατυπώνονται 9 προτάσεις. Από αυτές όλες πλην των υπ’αριθμ. 7 και 9 έχουν υλοποιηθεί, οι πιο σημαντικές μάλιστα πριν καν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη νομοθετήθηκε με τον ν. 4662/2020 και με το π.δ.111/2019 τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και φερεγγυότητα των πειθαρχικών ερευνών της Αστυνομίας.

Οι προτάσεις 7 και 9 που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής -που δεν έχει πλέον νόημα, γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.

Στα δημοσιεύματα φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων αλλά και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για ”κόλαφο κατά της αστυνομίας”, για «επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας» κ.λπ.

Από όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται φανερό ότι: Αν υπάρχει κόλαφος, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε.

Αν υπάρχει επιβεβαίωση, είναι για τη στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο ”αστυνομική βία”. Δεν μερίμνησε για τίποτε όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες στη διακυβέρνησή του.

Η σημερινή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεών της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή, έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζουν με τα στοιχεία και την πραγματικότητα».

Πηγή: newsbeast.gr