Βράχοι αποκολλήθηκαν λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στα 5,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο– στον κόλπο του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου έχει απαγορεύσει την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες για τέτοιου είδους φαινόμενα είχε προειδοποιήσει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός!Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους….

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Sunday, September 4, 2022

Η δόνηση σημειώθηκε σήμερα σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 332 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ληξουρίου και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Από την πλευρά του το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μετράει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδύλης μίλησε στο Newsbeast και τόνισε πως γενικότερα στην περιοχή των νησιών του Ιουνίου παρατηρείται υψηλή σεισμικότητα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε: «Θα περιμένουμε να δούμε εάν πρόκειται για μία γενικότερη διέγερση ή για μεμονωμένο γεγονός».

«Το μέγεθος του σεισμού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ήταν 5,4 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 10:36 ώρα Ελλάδος. Το επίκεντρό του εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι «είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει ένα ρήγμα μεγάλο δυτικά της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα είχαμε τον σεισμό και είναι το σημείο που βυθίζεται η πλάκα».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε μετανάστευση επικέντρων στο ρήγμα του Ληξουρίου» εκτιμώντας ότι «το φαινόμενο θα λήξει εδώ με κάποιον αριθμό μετασεισμών που δεν θα γίνονται αισθητοί καθώς θα σημειώνονται στη θάλασσα» πρόσθεσε.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του σήμερα στο Facebook σημείωσε ότι «πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το αν ήταν ο κύριος σεισμός».

Σεισμός προκαταρκτικού μεγέθους 5,3 πριν λίγα λεπτά στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου-Κεφαλονιάς.To επίκεντρο…

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Thursday, September 8, 2022

«Δεν έχει αναφερθεί κάτι για ζημιές. Ήταν όμως ισχυρός ο σεισμός» είπε ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γ. Κατσιβέλλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ήταν ιδιαίτερα αισθητός αλλά δεν δημιουργήθηκε θέμα, έγινε από ότι φαίνεται σε θαλάσσιο χώρο» πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr