Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Σάββατο την Ελβετία να πατάξει τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι, όπως είπε, βοηθούν στον πόλεμο κατά της χώρας του από την ασφάλεια “όμορφων ελβετικών πόλεων”.

Σε μια ομιλία του προς χιλιάδες συμμετέχοντες σε μια αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Βέρνη, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελβετία για την υποστήριξή της από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά μίλησε ξεκάθαρα για τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

“Στις τράπεζές σας βρίσκονται τα χρήματα των ανθρώπων που εξαπέλυσαν αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι οδυνηρό. Αυτό είναι επίσης ένας αγώνας κατά του κακού, ότι οι λογαριασμοί τους είναι παγωμένοι. Αυτό θα ήταν επίσης ένας αγώνας και μπορείτε να το κάνετε αυτό”, είπε μέσω μεταφραστή.

“Οι Ουκρανοί βλέπουν τι είναι όταν καταστρέφονται πόλεις. Καταστρέφονται με εντολή ανθρώπων που ζουν σε ευρωπαϊκές, σε όμορφες ελβετικές πόλεις, που απολαμβάνουν ιδιοκτησία στις πόλεις σας. Θα ήταν πραγματικά καλό να τους αφαιρέσουμε αυτό το προνόμιο”.

Η ουδέτερη Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει πλήρως τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των Ρώσων φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των εντολών για πάγωμα του πλούτου τους σε ελβετικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για το πόσος πλούτος καλύπτεται από το ”πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων. Οι τράπεζες της Ελβετίας κατέχουν έως και 213 δισ. δολάρια συνολικού ρωσικού πλούτου, εκτιμά η ένωση χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης και στις επιχειρήσεις με έδρα την Ελβετία που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr