Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε σήμερα το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο αυτό, λοιπόν, στον απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.

Зробили ще один крок на шляху до ЄС. Народ України об’єднаний метою відчувати себе частиною Європи. Впевнений, у нас все вийде.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, April 18, 2022

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία (της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ) θα λάβει χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες και θα είναι θετική για την ιστορία του λαού μας, δεδομένου του τιμήματος που πλήρωσε στην πορεία του προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: newsbeast.gr