Ονομάζεται «Sluishuis» και επιπλέει πάνω σε τεχνητή νήσο στη λίμνη IJ στη συνοικία IJburg του Άμστερνταμ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κατοικιών που διαθέτει 442 διαμερίσματα αλλά χώρο ώστε να σταθμεύουν σκάφη.

Τα σχέδια του Sluishuis αποκάλυψαν το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG και το ολλανδικό στούντιο Barcode Architects.

«Συλλάβαμε την ιδέα του Sluishuis μας ως ένα οικοδομικό τετράγωνο του κέντρου του Άμστερνταμ το οποίο επιπλέει στη λίμνη IJ, πλήρες με όλα τα χαρακτηριστικά της ζωής στο άστυ» είπε o Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG.

Η πανοραμική θέα και τα εκατοντάδες διαμερίσματα

«Προς την πλευρά της πόλης, το κτήριο κλίνει το γόνυ για να προσκαλέσει τους επισκέπτες να σκαρφαλώσουν στη στέγη του και να απολαύσουν την πανοραμική θέα των νέων συνοικιών πάνω στην IJ» πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαρακτηριζόμενο από τα δύο αρχιτεκτονικά γραφεία ως «νέο τοπόσημο για την IJburg», το συγκρότημα κατοικιών περιλαμβάνει 442 ιδιόκτητα και προς ενοικίαση διαμερίσματα. Τα τέσσερα μπλοκ περιβάλλουν μια αυλή που κατεβαίνει στο νερό. Στο ισόγειο, που ανοίγει στην αυλή, σχολή ιστιοπλοΐας, κέντρο θαλάσσιων σπορ και εστιατόριο με μεγάλη βεράντα.

«Προς την πλευρά του νερού, το Sluishuis αναδύεται από το ποτάμι ανοίγοντας μια γιγαντιαία πύλη για να ελλιμενιστούν σκάφη» επεσήμανε ο Bjarke Ingels. «Ένα κτήριο μέσα στον λιμένα, με έναν λιμένα μέσα στο κτήριο» συμπλήρωσε.

Πάνω από το ισόγειο, τα οικοδομικά μπλοκ, τα οποία είναι καλυμμένα με αλουμίνιο για να κατοπτρίζουν το νερό γύρω, περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα διαμερισμάτων διαφορετικών μεγεθών, από στούντιο μέχρι ρετιρέ. Στους δύο υψηλότερους ορόφους, ρετιρέ μεζονέτες.

Τα διαμερίσματα στα κεκλιμένα επίπεδα της αρχιτεκτονικής δομής έχουν απευθείας θέα στο νερό. Στα σημεία όπου τα μπλοκ σχηματίζουν βαθμίδες για να δημιουργήσουν βεράντες είναι καλυμμένα με ξύλο για να υπάρξει αντίθεση με το εξωτερικό φινίρισμα από αλουμίνιο.

Δύο μεγάλες κλίμακες ανεβαίνουν τις δύο γωνιώδεις προσόψεις οδηγώντας σε δημόσια στέγη με πράσινο και σε κήπο με διαδρομή για περίπατο στην οροφή. Το όλο συγκρότημα διαθέτει προβλήτα με 34 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες και 54 θέσεις πλεύρισης για σκάφη αναψυχής.

Πηγή: newsbeast.gr