«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες στις οποίες προέβησαν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τη περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων», υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη με αντικείμενο τις σχετικές ενέργειες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει την ερώτηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στη Νήσο και να υπονομεύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου και των Αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: newsbeast.gr