«Από τον προϋπολογισμό για το 2022 απουσιάζουν οι δύο σημαντικότερες κρίσεις της εποχής μας: η πανδημία και η ακρίβεια», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο», υπογράμμισε ο ίδιος, «αλλά και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή».

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις «μειωμένες τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Είναι το ίδιο μοντέλο με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε την διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Είναι ένας προϋπολογισμός που αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Δουλειά της πολιτικής είναι σε τέτοιες στιγμές να παρεμβαίνει αποφασιστικά. Η πανδημία και η ακρίβεια απαιτούν ριζικές τομές, δημόσιες πολιτικές και κρατική παρέμβαση», αντιπαρέβαλλε, αναφερόμενος σε «μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ρύθμιση της αγοράς, στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων ώστε να μην μετακυλύουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές».

Σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε: «Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ. Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω. Αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω ή ακόμα χειρότερα θα κινηθούν προς τα κάτω». «Θέλουμε η Ελλάδα να συγχρονιστεί με το διεθνή βηματισμό γύρω από τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον παραγωγικό μετασχηματισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, προϋποθέτει μια πολιτική τομών και ρήξεων».

«Με ουσιαστική κρατική παρέμβαση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας. Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή: newsbeast.gr