Διάσπαρτος σε ολόκληρο το Αιγαίο βρίσκεται αυτή την ώρα ο ελληνικός στόλος στο πλαίσιο της κλαδικής άσκησης «Καταιγίδα 2022» με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως γι’ αυτόν πλέον δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός («Μητσοτάκης γιοκ» όπως είπε), διακόπτοντας κάθε συνομιλία μαζί του.

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης σύμφωνα με πληροφορίες δοκιμάζονται σενάρια, όπως για παράδειγμα αυτό της τυχόν επιχείρησης κατάληψης ελληνικού νησιού, της ανακατάληψης βραχονησίδων με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων (που θα χρησιμοποιήσουν τα νέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V που παραλάβαμε) και της τυχόν αποτροπής τουρκικής προβοκάτσιας στο Αρχιπέλαγος. Η έμφαση δίνεται κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο που το Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει πολλαπλής μορφής ασκήσεις ενώ στο επίκεντρο έχει βρεθεί επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα αυξάνονται οι απόπειρες εισδοχής στη χώρα μας μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντιμετώπισης προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα μεσούντος του καλοκαιριού, καθώς η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να διενεργήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε.

Μάλιστα την ώρα που εξελίσσεται η «Καταιγίδα», οι γείτονές μας θα βγάλουν σήμερα για επιστημονικές έρευνες το σκάφος «Γιουνούς», το οποίο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ Λέσβου, Χίου και Λήμνου.

Πηγή: newsbeast.gr