Κρίσιμη αποδεικνύεται η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς θα φανούν τα πρώτα επιδημιολογικά δείγματα σε σχέση με την πορεία της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και την εφαρμογή της πρώτης δέσμης μέτρων που βρίσκεται ήδη σε ισχύ με επίκεντρο την καθολική  χρήση μάσκας αλλά και τη ματαίωση των δημόσιων εκδηλώσεων.

Ήδη στην Αττική η επιδημιολογική επιδείνωση είναι ξεκάθαρη, καθώς μέσα σε πέντε μόλις ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού από 2.264 έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στα 3.200, ενώ ανησυχητικά  είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς το νέο στέλεχος δείχνει ολοένα και περισσότερο να κυριαρχεί και στη συμπρωτεύουσα. 

Χαρακτηριστικό είναι δε  ότι από τους 617 διασωληνωμένους οι 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 99 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Ασθενοφόρο

Είκοσι περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

Η  επιδείνωση των τελευταίων ημερών αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον επιδημιολογικό χάρτη της  χώρας, καθώς οι περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι συνολικά 20 και είναι πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες:  Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Δράμα, Έβρος, Μυτιλήνη, Άρτα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αχαΐα, Λακωνία.

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή

Με απώτερο στόχο να περιοριστεί κατά το δυνατόν η κινητικότητα για να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία της νέας μετάλλαξης που είναι υπερμεταδοτική συνεδριάζει αύριο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει και να αξιολογήσει τα εξής:

·         Επιδημιολογικό αποτύπωμα τελευταίων ημερών

·         Πίεση  και αντοχές του ΕΣΥ

·         Πορεία κρουσμάτων μετάλλαξης Όμικρον

·         Απόδοση – τήρηση των νέων μέτρων

Στο «στόχαστρο» η διασκέδαση

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι ειδικοί θα καταθέσουν την τελική εισήγησή τους για το δεύτερο «πακέτο» μέτρων, που έχει ήδη εξαγγελθεί για το διάστημα μετά τις 3 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται αν τα προγνωστικά μοντέλα είναι δυσοίωνα να ληφθούν μέτρα με έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση και λίγο νωρίτερα ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με στόχο τον περιορισμό των επαφών σε χώρους υψηλού συνωστισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στο «στόχαστρο» θα μπει η διασκέδαση και όχι η εστίαση, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις με αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας (50%), ενώ οι περιορισμοί θα αφορούν τις αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. 

Πηγή: newsbeast.gr