Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να καταβάλει αποζημίωση ύψους άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιζώντες και συγγενείς θυμάτων μαζικής δολοφονίας που σημειώθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ το 2017, επειδή δεν είχε αναφέρει το ποινικό μητρώο του δράστη της επίθεσης.

Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν όταν ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι άνοιξε πυρ εναντίον των παρισταμένων σε εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς, στο Τέξας, τον Νοέμβριο του 2017, στο χειρότερο μακελειό στην ιστορία της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ.

Ο Κέλι, ένας εγκληματίας που είχε καταδικαστεί, είχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και προβλήματα ψυχικής υγείας. Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε αυτοκτόνησε στρέφοντας το όπλο του εναντίον του.

Οικογένειες θυμάτων και επιζώντων της σφαγής είχαν προσφύγει κατά της αμερικανικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τον δράστη να αποκτήσει νομίμως πυροβόλα όπλα.

«Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε εύλογη προσοχή στην επιχείρησή της για την υποβολή του ποινικού ιστορικού του Κέλι στο FBI και ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για το 60% των αποζημιώσεων των εναγόντων», αναφέρεται στην δικαστική απόφαση.

Οι εγκληματίες που καταδικάζονται δεν λαμβάνουν εν γένει άδεια για την κατοχή πυροβόλων όπλων και από τους εγκεκριμένους πωλητές αναμένεται να ελέγξουν τα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών από τις εθνικές βάσεις δεδομένων προτού ολοκληρώσουν μια αγορά.

Οι νόμοι για τα πυροβόλα όπλα στο Τέξας είναι μεταξύ των πιο χαλαρών στη χώρα.

Ο Κέλι κατάφερε να διαφύγει του συστήματος επαλήθευσης ιστορικού, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στην οποία είχε υπηρετήσει, δεν είχε αναφέρει τις δύο καταδίκες που είχε πέντε χρόνια νωρίτερα για ενδοοικογενειακή βία.

Η εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Αν Στέφανεκ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με τους New York Times.

Πηγή: newsbeast.gr