Για την πορεία του κορονοϊού μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (10/2) ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας πως τα κρούσματα θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για έναν ακόμη μήνα.

«Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς» δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα» υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Θετικό τεστ κορονοϊού

Όπως δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης «ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

«Ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται στους ανεμβολίαστους»

«Ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται στους ανεμβολίαστους» είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν 300.000 αμετανόητοι».

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πορεία προς τις καλύτερες ημέρες της πανδημίας θα θρηνήσουμε αρκετά ακόμα θύματα: «Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο».

κορονοϊός ΜΕΘ

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό που έχουμε στη χώρα μας ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες.

«Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών. Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς» είπε.

Ο κ. Τζανάκης σχολίασε και για τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη μειώνουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού λέγοντας ότι η κοινωνική δομή στην Ελλάδα και οι σχέσεις της οικογένειας διαφέρουν με τις δυτικοευρωπαϊκές. «Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας διαφοροποιούν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

«Περίπου 400.000 με 500.000 τα ενεργά κρούσματα»

Εστιάζοντας στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 400.000 – 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000. Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς. Ολόκληρες οικογένειες νοσούν» δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης.

«Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντούτοις πολύ σημαντική.

«Εφόσον την αρχίσαμε θα πρέπει να τη συνεχίσουμε με ασφάλεια και εμβολιαζόμενοι για να μην έχουμε τις επιπτώσεις αυτές» επεσήμανε κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr