Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής αρχίζει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο Καμερούν με τις αναμετρήσεις της Καμερούν-Μπουρκίνα Φάσο και Αιθιοπία-Πράσινο Ακρωτήρι. Η διοργάνωση, ωστόσο, θα διεξαχθεί υπό τη σκιά σοβαρών απειλών καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά της χώρας μεταξύ Αγγλόφωνων και Γαλλόφωνων δεν έχουν σταματήσει.

Σε ορισμένες πόλεις που φιλοξενούν παιχνίδια, μάλιστα, αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας από ότι οπαδοί καθώς υπάρχουν περιορισμοί για 60% πληρότητα στα ματς του Καμερούν και 40% σε όλων των υπολοίπων ομάδων.

Επαναστάτες έχουν απειλήσει πως με τη δραστηριότητά τους σκοπεύουν να επηρεάσουν τη διοργάνωση. Οπλισμένες ομάδες Αγγλόφωνων παλεύουν για την απόσχιση της περιοχής τους από τους Γαλλόφωνους και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Οι απειλές έχουν ανησυχήσει τις ομάδες που θα αγωνιστούν στις πόλεις Ντουάλα και Λίμπε, μεταξύ αυτών η Αλγερία και το Μάλι. Στις συγκεκριμένες πόλεις θα αγωνιστούν και η Ισημερινή Γουϊνέα των Όσκαρ Σιαφά (Ολυμπιακός Βόλου) και Χοσέτε Μιράντα (Νίκη Βόλου) και η Μαυριτανία του Αμπουμπακάρ Καμαρά (Άρης).

Τα φαινόμενα βίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με το αυτονομιστικό κίνημα να χρησιμοποιούν πλέον και εκρηκτικά για τις επιθέσεις τους. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι θεωρείται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, ενώ περίπου 700.000 εγκατέλειψαν την περιοχή αφότου άρχισαν οι διαμάχες το 2017.

Η διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, θεωρείται από τους παρατηρητές ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτά τα γκρουπ ενόπλων να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την εδραίωση της Αμπαζονίας. «Οι επαναστάτες είναι πολύ σοβαροί με τις απειλές τους για επιθέσεις. Είναι μια τρομακτική κατάσταση», ανέφερε η Ρεμπέκα Τίνσλεϊ του οργανισμού Ειρήνης και Δικαιοσύνης για το Καμερούν.

Στην Λίμπε, το «Omnisport Stadium» που θα υποδεχθεί αγώνες για το 6ο γκρουπ όπου συμμετέχουν το Μάλι, η Τυνησία, η Μαυριτανία και η Γκάμπια πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος επίθεσης με εκρηκτικά. Η μεγαλούπολη Μπουέα στα νοτιοδυτικά του Καμερούν, όπου έχουν την έδρα τους κάποιες από τις ομάδες έγινε στόχος δύο επιθέσεων με εκρηκτικά τον περασμένο Νοέμβριο. Μέχρι και η μασκότ, το λιοντάρι Μόλα, σε πρόσφατη περιοδεία του στην Αγγλόφωνη περιοχή χρειάστηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Πηγή: newsbeast.gr