Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Λουίς Ετσεβέρια πέθανε σε ηλικία 100 ετών, με τον τωρινό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο πρώην πρόεδρος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα το 1970, υποσχόμενος ένα δημοκρατικό άνοιγμα για τη χώρα, αλλά ηγήθηκε έξι από τα πιο σκληρά χρόνια του λεγόμενου «βρώμικου πολέμου» κατά αντιφρονούντων.

Ως ηλικιωμένος, ο Ετσεβέρια απέφυγε τις προσπάθειες Μεξικανών εισαγγελέων να του απαγγείλουν κατηγορίες για γενοκτονία για το ρόλο του σε δύο περιβόητες σφαγές φοιτητών διαδηλωτών το 1968 και το 1971 που καθόρισαν μια εποχή σκληρής κρατικής καταστολής.

Φαλακρός και με γυαλιά, ο Ετσεβέρια αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε λάθος και είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή. Αρνήθηκε να καταθέσει για εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Η προεδρία του (1970-1976) από την αρχή στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968 ενώ διατελούσε υπουργός Εσωτερικών.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είπε ότι μόλις 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη σφαγή, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Μάρτυρες είπαν ότι πολλά περισσότερα πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εκατοντάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν μετά τη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα όταν είχαν ξεσπάσει φοιτητικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν δόθηκε ποτέ οριστικός αριθμός νεκρών.

Πηγή: newsbeast.gr