Τα περισσότερα από τα 43 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ ήταν σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους και, μάλιστα, το ένα τρίτο από αυτούς είχε κάνει και την αναμνηστική δόση, σύμφωνα με σχετική αναφορά των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Αναλυτικότερα, από τους 43 επιβεβαιωμένους φορείς της Όμικρον, οι 34 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Δεκατέσσερις από αυτούς είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση, όμως για τους πέντε δεν είχαν περάσει ακόμη 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους, ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι, κατά τα CDC

Μολονότι οι αριθμοί είναι μικροί, εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως απέναντι στην πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή, γράφει το Reuters στο σχετικό τηλεγράφημά του.

Επισημαίνεται πως η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 22 Πολιτείες μέχρι τώρα. Τα 25 κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 18-39 ετών και τα 14 είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Έξι είχαν νοσήσει από την Covid-19 και κατά το παρελθόν.

Μετάλλαξη όμικρον

Ήπια συμπτώματα για τους περισσότερους, ένας χρειάστηκε νοσηλεία

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή και κόπωση. Ένας νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες. Άλλα συμπτώματα, που δεν αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη συχνότητα, είναι ναυτία ή εμετοί, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ανοσμία και αγευσία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα CDC, είναι αναμενόμενο τα συμπτώματα να είναι ηπιότερα στους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Πηγή: newsbeast.gr