Τα όσα αποκρουστικά διαδραματίστηκαν την Παρασκευή στην Πιερία με πολίτες να εισβάλλουν σε σχολείο και να «συλλαμβάνουν» τον διευθυντή του μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές. 

Αυτό που έγινε δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία, αλλά μια έκνομη ενέργεια, η οποία μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτό ήταν άμεση η αντίδραση με τις ασκήσεις διώξεων για κακουργηματικές πράξεις σε όσους συνελήφθησαν. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, αυτό είναι ένα μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να επαναλάβουν παρόμοιες πράξεις που ξεπερνούν κάθε λογική. Πολίτες που αποφασίζουν να υποκαταστήσουν θεσμούς ανήκουν σε άλλες εποχές.

Το περιστατικό της Πιερίας ήταν μέχρι στιγμής η πιο ακραία πράξη από την συγκεκριμένη ομάδα που αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Τα μεμονωμένα περιστατικά είναι πλέον πολλά και οι «πρωταγωνιστές» τους είναι μέλη ομάδων στα social media με εθνικιστικό περιεχόμενο που καλούν σε συγκεντρώσεις αλλά και σε «δράσεις» είτε κατά ομάδες, είτε κατά μόνας. 

Προσαγωγή των αρνητών που "απήγαγαν" το διευθυντή γυμνασίου του Αιγινίου

Όλα αυτά ανησυχούν τις αρχές καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί έδαφος για να φουντώσει και πάλι μια κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πιο ακραίες πράξεις από αυτές της Πιερίας. 

«Η απάντηση θα είναι θεσμική με «όπλο» τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας», τόνιζαν στο Newsbeast κυβερνητικές πηγές. 

Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έδειξε χειροπέδες σε όσους ξεφεύγουν από το πλαίσιο του νόμου.

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία για την υγεία και ασφάλεια όλων των πολιτών. Η αρπαγή σήμερα του διευθυντή Γυμνασίου στην Πιερία από μια ομάδα φανατικών και αλλοπρόσαλλων ατόμων αποτελεί ασφαλώς παράνομη και παράλογη συμπεριφορά. Όποιοι προκαλούν καθ’ αυτόν τον τρόπο την Ελληνική κοινωνία με εγκληματικές πράξεις παραπέμπονται κατευθείαν από την Ελληνική Αστυνομία στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ομπρέλα προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα άπλωσε και το υπουργείο Παιδείας με την ίδια τη Νίκη Κεραμέως να ξεκαθαρίζει ότι κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν έχει να φοβάται τίποτα και πως το υπουργείο είναι στο πλευρό τους. Άλλωστε πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Πηγή: newsbeast.gr