Η Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να επιβάλει τους αυστηρότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες κλείνουν τα σχολεία, ενώ για τέσσερις τα εστιατόρια και τις παμπ.

Η υπό βρετανική κυριαρχία περιοχή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας της περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή την κατάσταση ως επιδεινούμενη από ώρα σε ώρα και προειδοποίησε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιορισμών.

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, ο ρυθμός διπλασιασμού προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται», ανέφερε η Φόστερ και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Ο’Νιλ σε κοινή επιστολή τους προς τους βουλευτές της τοπικής κυβέρνησης παρουσιάζοντας τους νέους περιορισμούς.

«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και απαιτούνται επειγόντως περισσότερα μέτρα». Το κλείσιμο θα επηρεάσει όλο τον τομέα της εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης φαγητού και θα διπλασιάσει τις ετήσιες σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου από μια σε δύο εβδομάδες.

Με βάση τα νέα μέτρα, θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο, αλλά θα κλείσουν οι λεγόμενες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν φυσική εγγύτητα μεταξύ των πελατών και των παρόχων τους, όπως τα κομμωτήρια και κουρεία, τα ινστιτούτα ομορφιάς και τατουάζ, τα ινστιτούτα μασάζ και φυσικοθεραπευτήρια για αθλητικές κακώσεις, οι μοδίστρες και οι ράφτες καθώς και οι σχεδιαστές μόδας.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι, ενώ τα πανεπιστήμια να επιλέξουν στον μεγαλύτερο βαθμό την τηλεκπαίδευση.

Αριθμοί ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων ημερήσιων μολύνσεων και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από covid-19 από τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας κατέγραψαν χθες 863 νέα κρούσματα κορονοϊού και επτά θανάτους, που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 334 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 6.286 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα περιορισμού του κορνοϊού θα προτείνει η Μέρκελ

Διεύρυνση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και νέους περιορισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεων γαστρονομίας επιδιώκει να επιβάλει το Βερολίνο για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, εφαρμόζοντας μάλιστα νέο όριο «συναγερμού».

Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση κατά την σημερινή – «ιστορικών διαστάσεων», όπως την χαρακτήρισε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν – τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «δύσκολη διαβούλευση, ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα», ενώ δεν απέκλεισε όλοι οι Πρωθυπουργοί να μην είναι της ίδιας άποψης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας όταν διαπιστώνονται 35 – αντί για 50, που ισχύει σήμερα – νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα προταθεί επιπλέον υποχρέωση της χρήσης μάσκας όπου συγκεντρώνονται περισσότερα άτομα ή παραμένουν για περισσότερο χρόνο. Υπό τις ίδιες συνθήκες, μπαρ και κλαμπ θα παραμένουν κλειστά.

Η κυρία Μέρκελ αναμένεται ακόμη να ζητήσει από τα κρατίδια να περιορίσουν τον ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, το αργότερο όταν ξεπεραστεί το μέτρο των 35 νέων κρουσμάτων.

Οι ακριβείς αριθμοί και οι επιμέρους όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής διαβούλευσης, αλλά οι επαγγελματίες οι οποίοι θα θιγούν, θα λάβουν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Το έγγραφο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στην ισχύουσα απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ατόμων που προέρχονται από «περιοχές κινδύνου», προβλέπει ωστόσο ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατιδιακές αρχές θα απευθύνουν «κατεπείγουσα» έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ακόμη, σύμφωνα με το dpa, «να βελτιώσει» τα μέτρα βοήθειας για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχό της, καθώς εκτιμάται ότι και κατά τους επόμενους μήνες πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με σοβαρούς περιορισμούς.

Πηγή: newsbeast.gr