Για ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και αυξημένης δυναμικής που βιώνει η χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη της «διεθνούς» πρωτοβουλίας «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας», η οποία και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι αυτό πιστοποιείται μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σχετικά με την πρωτοβουλία, είπε ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ευθυγραμμίζεται με την τρέχουσα ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον αυξανόμενο εξωστρεφή χαρακτήρα που έχει αποκτήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια».

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τον κύριο όγκο των δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι είναι μία απόφαση που «σηματοδοτεί την οριστική αλλαγή σελίδας μετά την δεκαετή οικονομική κρίση που διήλθε η χώρα» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η οικονομία ανέκαμψε το 2021 με έναν ρυθμό μεγέθυνσης που αναμένεται κοντά στο 9%, γεγονός που αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις».

«Έμπρακτη η συμβολή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη θεαματική αλλαγή της εικόνες της ελληνικής οικονομίας»

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «η συμβολή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην θεαματική αλλαγή της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, είναι έμπρακτη, μέσα από την αναμόρφωση των διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης. Η Ελλάδα και κατ΄ επέκταση η Ευρώπη οφείλει να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση και να διευρύνει ως αντίβαρο σε αυτήν τις οδούς της νόμιμης μετανάστευσης», συμπληρώνοντας πως «θέλουμε νόμιμη μετανάστευση με κανόνες. Συνδυάζουμε, λοιπόν, αυτήν την προτεραιότητα με τον στόχο ενίσχυσης των επενδύσεων και αύξησης της απασχόλησης. Παρέχοντας τον κρίσιμο και αναγκαίο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Πακιστάν για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις Μπαγκλαντές και Πακιστάν για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων.

«Πρόσφατα», είπε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Μπανγκλαντές με το οποίο έως 4.000 εργάτες το χρόνο θα μπορούν να λάβουν μια προσωρινή άδεια διαμονής 9 μηνών ανά έτος για μια πενταετία. Μια άδεια που τους εξασφαλίζει δικαίωμα μόνο στην εποχική εργασία και όχι σε οικογενειακή επανένωση, ιθαγένεια ή ψήφο. Εποχική εργασία, ωστόσο, που η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη, όπως υποδεικνύουν τα 144.000 αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας».

Μηταράκης

Αναφορικά με την visa για τους ψηφιακούς νομάδες, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «οι δικαιούχοι της νέας ψηφιακής visa πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε τόπο προορισμού για ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση. Καθώς η τηλε-εργασία κερδίζει έδαφος σε διεθνές επίπεδο. Και η πανδημία τόνισε περισσότερο την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ποιότητας ζωής σε πολλές δυτικές κυρίως χώρες».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης παρέθεσε στοιχεία για το καθεστώς της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή (Golden Visa), κάνοντας λόγο για συνολικά 10.804 άδειες που είναι σε ισχύ τον Ιανουάριο 2022.

Οι 9.619 (ποσοστό 89%) διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, «αφορούν αρχικές χορηγήσεις και οι 1.185 (ποσοστό 11%) αφορούν ανανεώσεις. Golden Visa και άδεια μόνιμου επενδυτή προλειαίνουν το δρόμο για την άφιξη υποψήφιων επενδυτών στη χώρα με ευκολία, μακριά από ιδεοληψίες».

«Το restart της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θέμα μόνο αριθμών, αλλά και τολμηρών επιλογών. Η σύγκρουση με τη γραφειοκρατία, η πολιτική σταθερότητα, η αλλαγή νοοτροπίας είναι οι δικές μας επιλογές. Αυτές που κάναμε ως κυβέρνηση για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για ανάπτυξη. Και αυτές που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, οικοδομώντας την Ελλάδα του μέλλοντος» κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr