Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη στις 3 Φεβρουαρίου προκειμένου να θίξει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: την εγκληματικότητα, πιο συγκεκριμένα τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Έχοντας στο πλευρό του τον νέο δήμαρχο της πόλης, τον πρώην αστυνομικό Έρικ Άνταμς, ο Δημοκρατικός αναμένεται να αναφερθεί στη στρατηγική του «για την καταπολέμηση της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει για τις «ιστορικού ύψους χρηματοδοτήσεις στις πόλεις και τις πολιτείες ώστε να αναπτύξουν περισσότερους αστυνομικούς και να επενδύσουν σε τοπικά προγράμματα πρόληψης και επέμβασης».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της αμερικανικής δεξιάς, η οποία τον κατηγορεί ότι αδιαφορεί για την εγκληματικότητα, θα υποσχεθεί επίσης «ενισχυμένες» ενέργειες του ομοσπονδιακού κράτους για να καταπολεμηθεί «η παράνομη εμπορία όπλων».

Αυξάνονται τα βίαια επεισόδια

Η αρχή της χρονιάς στη Νέα Υόρκη σημαδεύτηκε από αρκετά βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Από ανταλλαγή πυρών στη συνοικία Χάρλεμ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχασαν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί. Συνολικά πέντε αστυνομικοί έχουν χτυπηθεί από σφαίρες στη μητρόπολη των σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου.

Πέρα από τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά βίαιων επεισοδίων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, για παράδειγμα τον θάνατο 19χρονης Πορτορικανής από πυρά τη 14η Ιανουαρίου μέσα στο εστιατόριο όπου εργαζόταν.

Ο Έρικ Άνταμς, Δημοκρατικός της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, άλλοτε αξιωματικός της αστυνομίας, θέλει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης των πυροβόλων όπλων. «Η ασφάλεια είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μου και θα χαρούμε που θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον Πρόεδρο Μπάιντεν πώς οι τοπικές και οι ομοσπονδιακές αρχές μπορούν να συντονιστούν και να υποστηρίξουν οι μεν τις δε στον αγώνα για την ασφάλεια των Νεοϋορκέζων», σχολίασε.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει υπογράψει σειρά διαταγμάτων για να προσπαθήσει να ανταποκριθεί. Αφορούσαν κυρίως την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων. Όμως έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, ελλείψει καθαρής πλειοψηφίας στη Γερουσία, που δεν επιτρέπουν να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο από το ινστιτούτο Pew Research, το 30% των Αμερικανών λέει πως έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Πηγή: newsbeast.gr