Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 35η ημέρα του. Πρόκειται για τον 4ο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπεί στον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ρωσίας για πιθανή επίθεση με πυρηνικά όπλα ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ούτε καν περνάει ως ιδέα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS είπε ακόμα: «Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» και συνέχισε:

Από την πλευρά του, δε, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του περί αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία επιμένοντας ότι εδράζονται στην ηθική διάσταση του θέματος και όχι στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Γυναίκα βλέπει το κατεστραμμένο σπίτι της στην Ουκρανία

Οι προθέσεις της Ρωσίας – Η αποκάλυψη των Financial Times

Με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Ουκρανία και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, οι Financial Times σημειώνουν σε εκτενές δημοσίευμά τους ότι η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», αναφέρουν οι πηγές.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Θρίλερ με τον Αμπράμοβιτς

Το ενδεχόμενο της δηλητηρίασής του, με βαριές παρενέργειες όπως η προσωρινή απώλεια της όρασης του, φέρνει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε παρόμοια συμπτώματα με κάποιους από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, συμπτώματα τα οποία συνάδουν με δηλητηρίαση, ύστερα από μια επίσκεψή του στο Κίεβο, στις αρχές Μαρτίου. Η πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τις διαταραχές με τα κόκκινα μάτια και το ξεφλούδισμα στο δέρμα.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η WSJ, όμως o βρετανικός Guardian δίνει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος φέρεται να έχει παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Πηγή: newsbeast.gr