Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ούτε καν περνάει ως ιδέα» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ερωτώμενος να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το ποια είναι η θέση της Ρωσίας για μια πιθανή επίθεση με πυρηνικά όπλα, μετά τα σχόλια του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πεσκόφ, απάντησε: «Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» και συνέχισε:

«Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν υπάρχει λόγος για χρήση πυρηνικών όπλων. Έχουμε μια ξεκάθαρη θέση για την ασφάλειά μας που αναφέρει πως μονάχα αν υπάρξει απειλή για το κράτος στη χώρα μας, μπορούμε και στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για διαλύσουμε την απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας». Συμπλήρωσε λέγοντας πως «η επιχείρηση στην Ουκρανία και η ύπαρξη του κράτους, δεν σχετίζονται μεταξύ τους». Υπενθύμισε, δε, το αρχικό μήνυμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Δεν νομίζω πως αναφερόταν σ’ αυτό (όταν έλεγε πως θα υπάρχουν ιστορικές συνέπειες για όποια 3η χώρα εμπλακεί), αλλά το μήνυμά του ήταν αρκετά δυνατό και ξεκάθαρο».

«Μπορείτε, όμως, στο όνομα της Ρωσίας να ξεκαθαρίσετε πως δεν θα χρησιμοποιήσετε πυρηνικά όπλα», ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Ράιαν Τσίλκοτ και απάντησε: «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Ούτε καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα δεν σκέφτεται κανείς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ερωτήθηκε για την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. «Δεν ξέρω τί θα συμβεί αν δεν το αποδεχθούν, αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε αέριο δωρεάν στην Ευρώπη. Χωρίς πληρωμές, δεν υπάρχει αέριο», ανέφερε.

Επίσης ανέφερε πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί «δεν είναι φιλικές. Είναι εχθρικές» και κάλεσε τη Δύση «να καταλάβει τη Ρωσία». Σχετικά με την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ, ο Πεσκόφ, τόνισε: «Για χρόνια τους λέγαμε πως φοβόμασταν την επέκτασή τους ανατολικά. Τους είπαμε να μην μας στριμώξουν στη γωνία. Σε κάθε αίτημά μας δεν υπήρχε καμία αντίδραση».

Πηγή: newsbeast.gr