Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εισέλθει στο Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντοντμπάς ενώ στην Ουκρανία σπεύδει η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στις παρυφές της ουκρανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ στην επαρχία Λουχάνσκ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με κάθε είδους όπλα και με τη στήριξη της αεροπορίας, ενώ έχουν εισέλθει σε νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Σεβεροντονέτσκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται «σε ασφαλές σημείο», ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται.

«Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί» πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ «επικίνδυνος» ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει «επιδεινωθεί κατά πολύ».

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η ΥΠΕΞ της Γαλλία θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα συναντήσει αργότερα σήμερα στο Κίεβο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ουκρανία και για να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη χώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ταξίδι της Κολονά στην Ουκρανία γίνεται εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν επίσης σήμερα για να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους για να καταλάβουν το Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα έχει θέσει προτεραιότητά της να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την πόλη αυτή.

Πηγή: newsbeast.gr