Μακρύς θα είναι φέτος ο χειμώνας για τους Αμερικανούς, αφού ο Φιλ, η μαρμότα στην οποία αποδίδεται το «χάρισμα» να προβλέπει τον καιρό, είδε τη σκιά του σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τη φωλιά του. Αυτό σημαίνει ότι το κρύο θα διαρκέσει για άλλες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με το «τελετουργικό» που γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στην Πενσυλβάνια.

Η (πραγματική) μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NWS, είχε την ίδια άποψη με τον Φιλ το πρωί της Τετάρτης, όταν προέβλεψε ότι μια «μεγάλη χιονοθύελλα» θα πλήξει τις βορειοανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ για τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Το μετεωρολογικό δελτίο σπανίως συμφωνεί με τον Φιλ και τους συνονόματους προκατόχους του. Κατά μέσο όρο, το τρωκτικό προέβλεψε σωστά τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες μόλις κατά 40% κατά την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Πέρυσι, η μαρμότα προέβλεψε επίσης ότι ο χειμώνας θα παρατεινόταν κατά έξι εβδομάδες. Πράγματι, ο Φεβρουάριος ήταν ένας πολύ κρύος μήνας, όμως τον Μάρτιο η θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή, σύμφωνα με το AFP.

Μαρμότα / Marmot

Παράδοση

Η παράδοση της μαρμότας εισήχθη στις ΗΠΑ από Γερμανούς χωρικούς που παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά του ζώου για να κρίνουν πότε θα έπρεπε να σπείρουν τα χωράφια τους.

Αν η μαρμότα δει τη σκιά της, οι τελετάρχες στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνιας συμπεραίνουν ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει άλλες έξι εβδομάδες και επομένως ο Φιλ μπορεί να επιστρέψει στη φωλιά του για να συνεχίσει τον ύπνο του.

Την ημέρα της μαρμότας χιλιάδες άνθρωποι –και δεκάδες δημοσιογράφοι– συγκεντρώνονται στο χωριό Πανξατόνι για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Παρόμοιες τελετές πάντως γίνονται επίσης και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ και στον Καναδά. Μάλιστα το 1993 γυρίστηκε και μια ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ στον ρόλο ενός δημοσιογράφου της τηλεόρασης που πηγαίνει στο Πανξατόνι για να καλύψει το γεγονός και καταλήγει να ζει διαρκώς την ίδια ημέρα.

Πηγή: newsbeast.gr