«Αρκετά θλιβερή» χαρακτηρίζει την κατάσταση των διμερών σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ το Κρεμλίνο την παραμονή της συνάντησης κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα διαρκέσουν αρκετή ώρα» αναφέρει ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εστιάζοντας στην ατζέντα των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού διευκρίνισε ότι συνάντηση θα γίνει με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης, και πως θα μεταδοθούν ζωντανά τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα τις συνάντησης της Γενεύης, σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων και φυσικά για την ένταση γύρω από την Ουκρανία, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

«Θα χρειαστεί να συζητήσουν με ποιο τρόπο υλοποιούνται εκείνες οι συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν επιτευχθεί στη Γενεύη, να ανατρέξουν και να δουν τι υλοποιείται και τι απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και πρόσθεσε πως «φυσικά είναι και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια αρκετά θλιβερή κατάσταση».

«Στη συνέχεια οι πρόεδροι θα συζητήσουν εκείνα τα ζητήματα, τα οποία ασφαλώς ”θορυβούν” στην ημερήσια διάταξη και είναι πρωτίστως η ένταση γύρω από την Ουκρανία, το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και η πρωτοβουλία του προέδρου Πούτιν για τις εγγυήσεις ασφαλείας» σημείωσε ο Πεσκόφ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να είναι μονομερείς»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας, αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να είναι μονομερείς, «εγγυήσεις πρέπει να υπάρχουν και από τις δύο πλευρές» είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τον τελευταίο μήνα επισημάνει ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια πιθανή, όπως λένε, ρωσική εισβολή, κάτι που η Μόσχα έχει απορρίψει ως κινδυνολογία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό που η Ρωσία θεωρεί ως υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της και οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα χρειάζεται από τη Δύση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές εγγυήσεις από νομικής απόψεως για το ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς όπως και ότι ορισμένοι τύποι οπλικών συστημάτων δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν αναμένεται να εγείρει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας και με τον Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα ξεκινήσουν «περίπου στις έξι το απόγευμα» (ώρα Μόσχας και Ελλάδος), ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα είναι μια αρκετά περιεκτική και μακροσκελής τηλεδιάσκεψη, θα είναι μια ασφαλής τηλεδιάσκεψη» η οποία «θα διαρκέσει αρκετή ώρα».

Πηγή: newsbeast.gr