«Το Χονγκ Κονγκ κατέρριψε δύο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Σεπτέμβριο μέσα σε περίπου μια εβδομάδα» τόνισε σε σχετική της ανακοίνωση την Τρίτη (13/9) η μετεωρολογική υπηρεσία της πρώην βρετανικής αποικίας καθώς η περιοχή πέρασε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία της.

Το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι νωρίτερα σήμερα καταγράφηκε θερμοκρασία 35,4 βαθμών, «για μια ακόμη φορά καταρρίπτοντας το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία Σεπτεμβρίου» από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία το 1884.

Το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 35,3 βαθμοί, σημειώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα (5/9) καταρρίπτοντας ένα προηγούμενο από το 1963.

«Εξαιτίας του ξηρού αέρα από την ηπειρωτική Κίνα αναμένουμε ότι από αυτή την εβδομάδα έως τις αρχές της επόμενης θα υπάρχει ζέστη και ηλιοφάνεια», προσέθεσε το Παρατηρητήριο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον περασμένο μήνα η νότια Κίνα κατέγραψε την μεγαλύτερη συνεχή περίοδο υψηλών θερμοκρασιών από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία πριν από περισσότερα από 60 χρόνια με διακοπές ηλεκτροδότησης και ξηρασία που έπληξαν τον γεωργικό και τον βιομηχανικό τομέα.

Οι ειδικοί έχουν ανακοινώσει ότι η ένταση, το εύρος και η διάρκεια του καύσωνα ενδέχεται να τον καταστήσουν έναν από τους σφοδρότερους που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία με θερμοκρασίες να φθάνουν συστηματικά τους 40 βαθμούς σε ορισμένες επαρχίες τον περασμένο μήνα.

Στην ηπειρωτική Κίνα οι θερμοκρασίες αυτές υποχώρησαν έκτοτε.

Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας για το Χονγκ Κονγκ με μέση θερμοκρασία από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο 29,2 βαθμούς καθιστώντας το καλοκαίρι αυτό το τέταρτο θερμότερο μέχρι σήμερα.

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες συνιστούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους 220.000 φτωχότερους κατοίκους της πόλης που ζουν σε «σπίτια κλουβιά» τα οποία συχνά έχουν περιορισμένο ή καθόλου κλιματισμό.

Πηγή: newsbeast.gr