Το «White Christmas», το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι μικρών και μεγάλων παγκοσμίως, έχει γράψει ιστορία ως το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών -κυρίως λόγω του ιστορικού πλαισίου που περιβάλλει την κυκλοφορία του τραγουδιού.

Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, και όσα αναφέρει το grunge.com, το «White Christmas» έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο συνθέτης Ίρβινγκ Μπέρλιν συμπεριέλαβε το τραγούδι στις συνθέσεις του για την ταινία του 1942 «Holiday Inn», με πρωταγωνιστές τον Φρεντ Αστέρ και τον Μπινγκ Κρόσμπι.

Το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Ο Κρόσμπι ηχογράφησε την αρχική έκδοση του τραγουδιού σε 18 λεπτά στις 29 Μαΐου του 1942. Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως το soundtrack του «Holiday Inn» αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, και τον Οκτώβριο, βρέθηκε στην πρώτη θέση στον Εθνικό Κατάλογο των Best-Selling Records Retail. Παρέμεινε στην πρώτη θέση για 11 συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν θα εμφανιζόταν ξανά στα κορυφαία charts αρκετές φορές, σύμφωνα με το The Bing Crosby Internet Museum.

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα τραγούδι που είναι σχετικό μόνο σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου είναι εμπορικά το πιο επιτυχημένο από τα τραγούδια που προορίζονται για αναπαραγωγή τους υπόλοιπους 11 μήνες του έτους, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη διαρκή επίδραση του τραγουδιού στη λαϊκή κουλτούρα.

Τραγούδι White Christmas

Γιατί ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι έχεις τις περισσότερες πωλήσεις

Σύμφωνα με το grunge.com, ο Ίρβινγκ Μπέρλιν είχε την αποστολή να γράψει από ένα τραγούδι για κάθε μεγάλη γιορτή για την ταινία «Holiday Inn». Πάλεψε περισσότερο με το χριστουγεννιάτικο τραγούδι επειδή ήταν Εβραίος. Ωστόσο, βασίστηκε στις εμπειρίες του κατά τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια και κατέληξε να γράψει ένα από τα πρώτα κοσμικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

«Η όλη ιδέα των κοσμικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών πραγματικά δεν υπήρχε πριν από τον Μπέρλιν», είπε ο συνθέτης και πιανίστας Rob Kapilow κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο PBS News Hour. «Οι συνθέτες και οι εκδότες σκεφτόντουσαν συνήθως: “Γιατί να γράψεις ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι; Θα το παίζουν μόνο μία φορά το χρόνο”. Αλλά, στην πραγματικότητα, η επιτυχία αυτού του γεγονότος εκτόξευσε ένα ολόκληρο είδος κοσμικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών».

Μια άλλη πτυχή της δυναμικής του τραγουδιού ήταν το timing που συστήθηκε στο κοινό. Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, ο Μπινγκ Κρόσμπι ερμήνευσε για πρώτη φορά το τραγούδι δημόσια την παραμονή των Χριστουγέννων το 1941, λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Η ηχογράφηση κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο. Το τραγούδι ήταν γεμάτο νοσταλγία και λαχτάρα σε μια εποχή που πολλά μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών έλειπαν για πρώτη φορά από το σπίτι για τα Χριστούγεννα. «Το τραγούδι και η ταινία βγήκαν ακριβώς όταν οι Αμερικανοί περνούσαν τον πρώτο χειμώνα μακριά από το σπίτι τους», είπε ο Kapilow. «Και, ξαφνικά, αυτή η νοσταλγική μνήμη των Χριστουγέννων του παρελθόντος, εκείνου του μυθικού αμερικανικού παρελθόντος, για όλους τους Αμερικανούς στο εξωτερικό, καθώς και για τις οικογένειές τους στο σπίτι που έμειναν πίσω, έκανε το τραγούδι εξαιρετικά δημοφιλές με τρόπο που ο Μπέρλιν δεν περίμενε ποτέ».

Πηγή: newsbeast.gr