Νέα ανακοίνωση για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία ενημερώνει για το αν η Ελλάδα επηρεάζεται από την κατάσταση που επικρατεί στην πυρηνική εγκατάσταση έπειτα από το μπλακ άουτ.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε έντονη ανησυχία, με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέρεγειας να σημειώνει αρχικά πως: «η τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης, παρέχεται πλέον από γεννήτριες».

Στη συνέχεια η Επιτροπή αναφέρει: «Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).

«Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου»

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες.

Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στη νέα ενημέρωσή της.

Πηγή: newsbeast.gr