Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία ξεκίνησαν απεργία και υπάρχει ανησυχία για το πως μπορεί να επηρεαστεί το βρετανικό σύστημα υγείας σε μια περίοδο εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι που προχωρούν στην κινητοποίηση διάρκειας δύο εβδομάδων ανήκουν στο δυναμικό της βρετανικής εταιρείας Serco, που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης, καθαρισμού και μεταφοράς, μεταξύ άλλων, στα βρετανικά νοσοκομεία. Βασικό αίτημα είναι η μισθολογική ανισότητα.

Περίπου 600 εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής, υπεργολάβος του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), ξεκίνησαν απεργία δύο εβδομάδων σε τρία νοσοκομεία του Λονδίνου (St Barts, Royal London και Whipps Cross), επεσήμανε εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους.

Το Unite εξήγησε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή (28/1) ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν έως και κατά 15% χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που κάνουν το ίδιο έργο και έχουν προσληφθεί απευθείας από το NHS. Η εταιρία πρότεινε πρόσφατα αύξηση μισθών κατά 3% με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο του 2021.

Οι εργαζόμενοι αυτοί «αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους» μόλυνσης από την Covid-19, όπως «και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί απευθείας από το NHS. Για ποιο λόγο πληρώνονται πολύ λιγότερο, ενώ αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο;», κατήγγειλε η Σάρον Γκρέιαμ γενική γραμματέας του Unite.

Η Τάντι ΜακΌλεϊ, αρμόδια της Serco για τη σύναψη συμβολαίων με το νοσοκομείο St Barts, απάντησε ότι η εταιρεία «είναι εξαιρετικά απογοητευμένη από την απεργία της Unite» παρά την προτεινόμενη αύξηση μισθών. «Ελπίζουμε ότι εκτενέστερες συνομιλίες με τη Unite θα επιτρέψουν να βρεθεί μια λύση», πρόσθεσε. Ο Κιάραν Νάιντου, εκπρόσωπος της Unite, όμως, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του συνδικάτου και της Serco.

Πηγή: newsbeast.gr