Ανακαλύφθηκε από το Cincinnati Art Museum (CAM) πιθανώς μία από τις πρώτες αυτοπροσωπογραφίες του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, Πολ Σεζάν, κρυμμένη κάτω από του έργο του 1865 με τίτλο «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά». Το έργο ενδέχεται να απεικονίζει τον Σεζάν στο μέσον της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, δεκαετίες πριν εξελίξει τον χρωστήρα του και αρχίσει να ζωγραφίζει τις ειδυλλιακές εξοχές της Γαλλίας. Εκείνη την εποχή, ο καλλιτέχνης ήταν βαθιά μέσα στην αποκαλούμενη «σκοτεινή περίοδό του».

Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή του CAM από το 1955 και εκτέθηκε σε έκθεση την περασμένη άνοιξη. Ακολούθως η επικεφαλής συντηρήτρια Serena Urry τον εξέτασε για πιθανή συντήρηση. Παρατήρησε ότι οι ρωγμές στον καμβά – τυπικές για έργα τέτοιας ηλικίας – αντί να είναι διασκορπισμένες ήταν συγκεντρωμένες σε δύο σημεία. Επιπλέον, φαινόταν ότι αποκάλυπταν λευκό χρώμα από κάτω.

Υπάρχουν λίγες αυτοπροσωπογραφίες από αυτή την περίοδο του Σεζάν, αλλά το μουσείο πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι μία από τις πρώτες του. Η Urry είπε στο CNN ότι η θέση του μοντέλου είναι ένδειξη ότι ζωγράφιζε τον εαυτό του. Όταν έκανε πορτρέτα άλλων, το μοντέλο συνήθως κοιτάζει ανφάς, ενώ εδώ κάθεται υπό γωνία.

*εξωτερική φωτογραφία αρχείου

Πηγή: newsbeast.gr