Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης, κι ας μην είναι η Ουκρανία μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η συγκεκριμένη συμμετοχή επιτρέπεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει ξεσπάσει και επειδή σύμφων με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες «μια ειδική σύνοδος εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία».

«Πρέπει να κατανοήσετε τις ακραίες συνθήκες, απόλυτης πολυπλοκότητας, σε ό,τι αφορά την είσοδο ή την έξοδο (από την Ουκρανία) του προέδρου Ζελένσκι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες διαβεβαίωσε ότι «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ζελένσκι επρόκειτο να συμμετάσχει στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, χωρίς όμως να αναφέρει ποια μορφή θα είχε αυτή η συμμετοχή. «Είναι ευπρόσδεκτος αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Προσκεκλημένος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Βαυαρία από την Κυριακή έως την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πηγή: newsbeast.gr