Η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αφήσει εκκρεμότητες με τους Δήμους. Οσοι δεν έχουν δηλώσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν ήδη δηλώσει θα πρέπει να σπεύσουν. Η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι φορείς της αγοράς πιέζουν την κυβέρνηση να δώσει εξάμηνη παράταση για να διευκολυνθούν οι πολίτες που «τρέχουν» να μεταβιβάσουν ακίνητα για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η νέα ρύθμιση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών συνοδεύεται με πέναλτι 20%. Δηλαδή τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα θα είναι προσαυξημένα κατά 20%. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και το 200%.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις, που θα αφορούν στον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Πώς γίνεται η δήλωση σε 4 βήματα

Η διαδικασία για τη δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών μέτρων ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

1.Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

2.Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το Δήμο στον οποίο ανήκει.

3.Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

4.Υποβολή της δήλωσης.

Ο λογαριασμός

Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και για την αρχική ρύθμιση. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Πηγή: newsbeast.gr