Κριτική στις ΗΠΑ για τη διαχείριση του περιστατικού με το μπαλόνι άσκησε ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτη», «υστερική» και παράλογη.

«Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;» είπε ο διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Ουάνγκ Γι.

Ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Για τον Ουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» του 1944.

«Απαιτούμε επιτακτικά από τις ΗΠΑ να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους», είπε ακόμη.

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», συνέχισε. «Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο αύριο Κυριακή.

Πηγή: newsbeast.gr