Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητούν από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για τον μήνα Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με τις αγορές κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αρκετά καλύτερη απόδοση των ομολόγων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, πλέον ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς τραπεζίτες αλλάζουν την στάση τους, όπως ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά. Συγκεκριμένα, προτείνει τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους και αναφέρει ότι τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τα οποία σήμερα είναι αρνητικά θα πρέπει έως το τέλος του έτους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να στηρίξει με την ψήφο του στο δ.σ της ΕΚΤ την πολιτική αυτή. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρότεινε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε φθάσει το 0%.

Επίσης, στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 218 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,51% από 3,40% χθες, έναντι 1,12% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,39% από 2,33% χθες.

Σημειώνεται, ότι στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0563 δολάρια από το επίπεδο των 1,0557 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολάρια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0570 δολάρια.

Πηγή: newsbeast.gr