Στο άκουσμα της λέξης Νεράιδα οι περισσότεροι νιώθουν μια ανεξήγητη γαλήνη και ευφορία, φέρνοντας στο νου εικόνες με ονειρικά και μαγικά τοπία. Όπως κι αυτά, δηλαδή, που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί σε μία από τις ομορφότερες, αν όχι η ομορφότερη, γέφυρες της χώρας.

Η «Νεράιδα», λοιπόν, στην Κοζάνη, κάνει τους πάντες να σαστίσουν με τις υπέροχες εικόνες που αποκαλύπτονται μπροστά τους. Ένας μοναδικός υδροβιότοπος, που σύμφωνα με τους μύθους σε αυτόν οι Νεράιδες απήγαγαν όσους ερωτεύονταν.

Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, όπως είναι διαφορετικά γνωστή, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες της χώρας, μετρώντας 1.372 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος πάνω από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.

Στην ουσία πρόκειται για δύο γέφυρες που ενώνονται μεταξύ τους. Η μία είναι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και η άλλη η γέφυρα Ρυμνίου, με μήκος 615 μέτρων.

Η ονομασία της προέρχεται από τον οικισμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτήν -με εκπληκτική θέα στη λίμνη και τη γέφυρα-, με τον θρύλο να λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή από την Σεβάστεια του Πόντου, με την δύση του ήλιου. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν οι νέοι άντρες του χωριού περνούσαν από την γέφυρα οι Νεράιδες του ποταμού τους καλούσαν να πηδήξουν στα νερά της λίμνης ώστε να τις συναντήσουν.

Τα έργα για την κατασκευή της γέφυρας της Νεράιδας ολοκληρώθηκαν το 1976, όταν δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Στον υδροβιότοπο της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, καθώς και 128 είδη πουλιών στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr