Η πόλη της Υόρκης αποφάσισε να ανακαλέσει τον τιμητικό τίτλο που είχε λάβει ο πρίγκιπας Άντριου, καθώς έχει συνδεθεί με την υπόθεση του παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ενώ παράλληλα τον έχει καταγγείλει η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία ισχυρίζεται ότι βιάστηκε σε ηλικία 17 ετών από το μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Έτσι, όπως αναφέρει το Reuters, οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα να αφαιρεθεί από τον Δούκα της Υόρκης ο τίτλος του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» (Freedom of the City).

Ο τίτλος αυτός ανάγεται στο 1272 και αποδιδόταν κατά τον μεσαίωνα σε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης ή σε ξένους επισκέπτες, σημαίνοντας ότι δεν είναι δουλοπάροικοι. Στον Άντριου δόθηκε το 1987 και ήταν απλώς τιμητικός. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» κατά την αγγλοσαξονική περίοδο έπαιζαν κάποιον ρόλο κυρίως στον έλεγχο του εμπορίου και τη διανομή των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια.

Σημειώνεται, ότι όπως αναμετέδωσε και το ΑΕΠ, από τον Ιανουάριο ο 62χρονος πρίγκιπας δεν έχει πλέον καμία επίσημη αρμοδιότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, αφού κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν ανήλικη και εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Επστάιν. Η δικαστική διαμάχη τους έληξε με εξωδικαστικό διακανονισμό.

Πηγή: newsbeast.gr