Πέθανε στα 75 της χρόνια η Sacheen Littlefeather, η Ινδιάνα που έμεινε στην Ιστορία επειδή αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο για την ταινία «Νονός» το 1973.  Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ακαδημία Κινηματογράφου, η Λιτλφίδερ έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με δήλωση του μάνατζέρ της, που επικαλείται το Hollywood Reporter, η Λιτλφέδερ πέθανε το μεσημέρι της Κυριακής στο σπίτι της στην πόλη Novato της Βόρειας Καλιφόρνια, δίπλα στους αγαπημένους της ανθρώπους.

Όταν ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στον Νονό το 1973, επέλεξε να παραβρεθεί στην τελετή, διαμαρτυρόμενος για τα δικαιώματα των Ιθαγενών Αμερικανών και έστειλε τη Σαχίν Λιτλφίδερ στη θέση του για να διαμαρτυρηθεί για τη «μεταχείριση των Ινδιάνων της Αμερικής από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Η Sacheen Littlefeather ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ αλλά αρνήθηκε να παραλάβει το Χρυσό Αγαλματίδιο αντί του Μπράντο. Αντ’ αυτού επέλεξε να διαβάσει μια επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο ηθοποιός σχετικά με τα δικαιώματα των Ινδιάνων.

«Εκπροσωπώ το Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το γενναιόδωρο βραβείο. Και η αιτία δεν είναι άλλη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους» ξεκίνησε τη δήλωση της η Σαχίν Λιτλφέδερ.

Σε μια επίδειξη προφανούς αποδοκιμασίας, το πλήθος αντέδρασε με γιουχαΐσματα αλλά η Littlefeather διατήρησε την ψυχραιμία της και ολοκλήρωσε τη δήλωσή της.

Πηγή: newsbeast.gr