Ενισχύσεις έστειλαν τη Δευτέρα οι κουρδικές δυνάμεις ενώ παράλληλα επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από μια φυλακή, όπου εξακολουθούν να κρατούνται εκατοντάδες ανήλικοι, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

«Για να εμποδίσουμε μέλη των τρομοκρατικών πυρήνων να ξεφύγουν η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χασάκα και τα περίχωρά της για επτά ημέρες από τις 24 Ιανουαρίου», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της χθες Κυριακή (23/1) η τοπική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το βράδυ περισσότερα από εκατό μέλη του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν εναντίον της φυλακής Γκουαϊράν, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται τζιχαντιστές και η οποία φυλάσσεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 70 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από την επίθεση του Ισλαμικού κράτους στη φυλακή. Τζιχαντιστές πυροδότησαν τη βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο κοντά στην πύλη της φυλακής που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα, με αποτέλεσμα δεκάδες κρατούμενοι να δραπετεύσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι SDF αρχικά ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν την απόδραση και ότι συνέλαβαν 89 αντάρτες, όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι οι κρατούμενοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους άλλες πτέρυγες της φυλακής.

Πέθαναν 102 τζιχαντιστές, 45 Κούρδοι μαχητές και 7 άμαχοι

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 154 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων 102 τζιχαντιστές, 45 Κούρδοι μαχητές και επτά άμαχοι.

Η ένταση των μαχών μειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εδραίωσαν σήμερα τις θέσεις τους γύρω από τη φυλακή.

Οι SDF, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ότι χρησιμοποιούν «σαν ανθρώπινες ασπίδες» τους ανήλικους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Η παρουσία των ανήλικων αυτών, που κρατούνταν σε ένα «κέντρο μετεκπαίδευσης» και πλέον είναι κλεισμένοι σε έναν κοιτώνα, δυσκολεύει το έργο των SDF που προσπαθούν να εισέλθουν στη φυλακή, εξήγησαν οι Κούρδοι σε ανακοίνωσή τους.

Οι ανήλικοι αυτοί είναι περίπου 850 και κάποιοι είναι μόλις 12 ετών, κατήγγειλε η Unicef, η οποία ζήτησε να προστατευθούν και υπογράμμισε «τον κίνδυνο τα παιδιά να τραυματιστούν ή να στρατολογηθούν με τη βία» από το Ισλαμικό Κράτος

Γύρω από τη φυλακή οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ Κούρδοι μαχητές αναζητούν στην περιοχή δραπέτες.

Πηγή: newsbeast.gr