Με την πανδημία να έχει αλλάξει χαρακτηριστικά, πλησιάζει η ώρα και η Ελλάδα να ακολουθήσει με αργά αλλά σταθερά βήματα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσει στην χαλάρωση των μέτρων χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Με κάθε τρόπο κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας συνήθειες που μπήκαν απότομα και βίαια στην ζωή μας αλλά σε καμία περίπτωση τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, τα οποία όμως πλέον θα είναι αποκλειστικά ευθύνη του καθενός από εμάς.

Άλλωστε, ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει εύκολα, ωστόσο πρέπει παράλληλα η ζωή όλων μας να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, προκειμένου να μην διαταραχθεί περαιτέρω η λειτουργία της αγοράς.

Η κυβέρνηση περιμένει από τους ειδικούς να δώσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το πράσινο φως, ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Αυτό θα σημάνει αναπόφευκτα, όταν και αν αποφασιστεί, και το τέλος των προστίμων που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους άνω των 60. Το σχέδιο – εκτός απροόπτου – που επεξεργάζονται είναι να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα παντού.

Τα κρούσματα μπορεί να μην μειώνονται, αλλά οι περισσότεροι πολίτες που νοσούν, περνούν την ασθένεια ελαφρά στο σπίτι και χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία, συνεπώς δεν επιβαρύνονται περισσότερο τα νοσοκομεία. Παράλληλα, οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ακολουθούν συνεχώς φθίνουσα πορεία.

Αναπόφευκτα θα έρθει η Άνοιξη, ο καιρός θα βελτιωθεί και όπως έχει αποδειχθεί ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας, το καλοκαίρι δεν ταιριάζει στον κορονοϊό. Όλα, πάντως θα γίνουν βήμα – βήμα, σταθμίζοντας τα δεδομένα και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των επιστημόνων. Και αν χρειαστεί, τα μέτρα θα επανέλθουν όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα καταργηθεί αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθει

Εστίαση πιστοποιητικό

Ο ίδιος ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι δεδομένο ότι θα καταργηθεί κάποια στιγμή και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες και το πότε ακριβώς θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη σχετική εισήγηση των ειδικών. «Στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, το πιστοποιητικό θα επανέλθει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Όπως είπε, όλα είναι στο τραπέζι και το διοικητικό πρόστιμο απέδωσε, καθώς στα λίγα πλέον ραντεβού που κλείνονται καθημερινά υπάρχουν και εκείνα για την 1η δόση.

Αυτό, ωστόσο, όπως και η κατάργηση της μάσκας είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αποφάσεις για το θέμα της κατάργησης ή μη του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα τις μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή κοντά στο Πάσχα.

Πηγή: newsbeast.gr